lørdag 31. oktober 2009

A galaxy of living planets

The human body appears to me as a galaxy of living planets. There are millions of them, and they are all different. Each of them conceals millions of secrets, always relieving something new. They are constantly moving and changing form. Experience and age sets marks witch results in cracks and folds in the surface. Every shape has its own beautiful universe.




Fotograf: Håkon Røisland http://haakon-roisland.blogspot.com/

torsdag 29. oktober 2009

Children who have everything, except freedom to play outside

They may have designer clothes, computer games, iPods and mobile phones, but children today are being denied the freedom to play outside on their own that previous generations all took for granted.

Kilde: Timesonline


Fotograf: Tom Tveitan http://tomtveitanfoto.blogspot.com/

onsdag 28. oktober 2009

Bathtub

Noen ganger, i mangel på motiver, må jeg lure unga til å posere litt for meg. Gubben jobber i nordsjøen og jeg blir sittende mye med eneansvaret for ungene, da tar foto-abstinensene over og ungene og jeg finner på mye rart. Vi leker da gjerne med sminke, grisete middag, turning i stua og mye annet. De er blitt vant til at mamma alltid har med seg kameraet og tar bilder av alt mulig rart. Noen ganger blir de lei og nekter, men som regel stiller de gjerne opp på fotosession og finner på mye tull.
Og så snart gubben kommer hjem, tar han en hjemmedag, så Tanja, Bente og jeg kommer oss ut og tar bilder av resten av verden...








Fotograf: Charlotte Carlsen http://fo2aday.blogspot.com/n

Photography books

Mina årstider

Mats Andersson
ArtDirector | Fotograf
http://matsanderssonnu.blogspot.com/2009/11/nu-kommer-boken.html
 
Att göra bilder har alltid legat mig varmt om hjärtat. Redan som nioåring fick jag min första kamera. Men de bilder jag verkligen drömt om att göra lyckades jag med först nu, 30 år senare.

I den här boken vill jag visa årstiderna – på mitt sätt. Inte traditionellt uppdelat på vår, sommar, höst och vinter. Utan en friare tolkning med olika teman. Samtliga bilder är gjorda under 2009. Vissa direkta, andra mer abstrakta.

Mina bilder. Mina årstider.
Med förhoppningen att upplevelsen blir just din.



- Beställ ditt exemplar! 395:- (för omgående leverans)
 
Det här skriver Bo Strömberg om min bok:
Nu har jag fått Mats Anderssons nya fotobok Årstiderna och vill sälla mig till hyllningskören! Här finns det fina och mycket personliga naturbilder och jag rekommenderar alla med det minsta intresse för naturfotografi att genast beställa den.

Det här skriver Malin Hellesø om min bok:
Jag har suttit med Mats Anderssons underbara bok Årstiderna sista dagarna… Och jag har svårt att släppa den. En bok om hans bilder och hans årstider.
Det är en stark och genomträngande bok. Som jag ser det när jag går igenom boken så handlar det om en vandring i känslornas årstider. Minnen. Allt det där man bär på i livets ryggsäck. En skön blandning av frihet, möten, ensamhet, tillhörighet, vänskap, lekfullhet, krav, mål, drömmar, tungsinne, uppbrott, lugn, tystnad, kaos, hemligheter, sorg, glädje, envishet…
Jag tycker om boken. Det är en bok som man ska återvända till. Ofta. Jag rekommenderar den. Starkt!



Det här skriver Peter Jonsson om min bok:
Det kom en bok idag med posten och efter den första genombläddringen kan jag inte säga annat än att jag är mycket imponerad. Med min förkärlek för de varelser som visar sig ibland i skogen så tror jag inte jag förhastar mig om jag utser kapitlet ”Naturens figurer” som en blivande personlig favorit. Är man det minsta intresserad av foto och då framförallt naturfoto så är nog den här boken ett måste i bokhyllan. Hatten av till Mats Andersson :-)



Det här skriver Terje Hellesø om min bok:
Igår var jag och Malin i Bashult och hälsade på Mats Andersson med familj (Anna, Julius och Bill). Förutom fantastisk god mat och underbart sällskap – så hade jag även förmånen att få tjuvkika i provtrycket till den kommande boken från Mats –Årstiderna. Och jag kan redan avslöja följande: Boken är fullkomligt lysande! Bland det bästa en svensk naturfotograf presterat i bokväg någonsin!


Det här skriver Terje Hellesø om min bok:

Det håller på att ske något stort och speciellt inom naturfotografin. Det personliga; tolkningarna och känslorna börjar komma fram och ställa sig före både biologi och geologi. Den nya boken Årstiderna av Mats Andersson är en bok som cementerar och förtydligar denna ändring i kurs och inriktning. Boken är på 176 sidor och innehåller 175 bilder. Texten är minimal; ett litet förord från fotografen själv och de olika kapitlen innehåller en kort men mycket fin text från vännen David Söderlind.
Mats Andersson själv ser man lite av. En porträttbild är så abstrakt och öppen att bilden kunde visat vem som helst. Och det är just detta som också går som en röd tråd genom hela boken. En personlig bok om årstiderna; det lilla i det stora, drömmarnas skogar, naturens figurer, naturen som konst och slutligen trollskogarna. Hur man än läser eller bläddrar genom boken så ger den många öppningar. Oavsett vart man går in i skogen så finns det hela tiden nya stigar att upptäcka och följa. Och vilka upptäckter man får; oftast i de egna skogarna kring hemorten Bashult söder om Jönköping. Mats Andersson berättar om sig själv genom sina bilder. För den som vill se!
Boken innehåller inga originella biologiska motiv men är full av originella bilder på vanliga och nästan banala motiv. Fotografens upptäckarglädje i skogarna kring Bashult är fulla av grundläggande naivitet och med brinnande barnaögon. Lägg där till en utsökt känsla för det grafiska; för layout och visualitet. För de dynamiska rörelserna i en bildkomposition, för disharmoni och pulserande liv. Precis vad skogen egentligen handlar om – rent känslomässigt.
Konsten ska verkligen förmedlas genom ett temperament. Detta är boken ett mycket tydligt exempel på. Fotografen har verkligen varit i själens och känslornas värld. Här finns tuff och mörk ensamhet, kyla som kryper innanför tröjan, här finns barnet med benen ”fulla av spring”. Det är faktiskt som jag nästan kan se den grymtande, skrattande och skrikande fotografen framför mig när jag tittar på bilderna.
Årstiderna är en bok full av adrenalin! Verkligen! Här finns en skimrande spänning, fullkomlig rädsla, häftig anfåddhet, djup och skärande ångest. Men också en lugn poetisk vila.
Boken börjar med trollsländor som spänner ut sina vingar och svävar in över den mörka smålandsskogen. En svala dyker upp mellan diffusa grenar fulla av ansiktsuttryck. Två skräddare möts på en vattenyta. En hotfull mörk spindel kommer krypande. En kråka sitter filosofisk och spanar framför en jättestor blå himmel. En liten vit fjäder har somnat i en speglande vattenpöl.
Det är bilder med mycket ensamhet. Det är mycket en meditativ och analyserande process över det egna jag:et. Det handlar om en fotograf som har upptäckt sin plats i världen. Som börjat ”se”, som vaknat och som i detta börjar förstå sig själv. I slutet av boken finns en bild på en myr full av rörelse och stress. Sidan därefter finns myren igen, men ny har lugnet lagt sig. Allt har hamnat i vila och harmonin har börjat ta för sig.
Boken är riktigt ordentligt bra! Den griper tag i mig som läsare, och den släpper inte taget! Boken får sitt eget liv och lever kvar. Det måste bli det bästa betyget man kan ge en bok. Det är med tyngd verkligen som Mats Andersson debuterar i bokfloran. Med en naturfotobok som egentligen inte liknar något annat. Boken är riktigt ordentligt bra. Bilderna är utsökta och ofta sparsmakade. Layout och tryck är mycket bra.
Att de flesta bilderna är gjorda sedan nu i somras gör bara det hela än mer imponerande! Boken anbefalas på det starkaste och känns som en given julklapp för alla bildintresserade. Inte bara för naturfotograferna.
 

tirsdag 27. oktober 2009

Oslo: It's getting darker...














Introduction to a Critique of urban Geography
Psychogeography sets for itself the study of the precise laws and specific effects of the geographical environment, whether consciously organized or not, on the emotions and behavior of individuals. The charmingly vague adjective psychogeographical can be applied to the findings arrived at by this type of investigation, to their influence on human feelings, and more generally to any situation or conduct that seems to reflect the same spirit of discovery.
GUY DEBORD
1955

mandag 26. oktober 2009

Benedicte

Foto: Trine Bjervig http://bjervig.blogspot.com/
Noen ganger treffer jeg mennesker som jeg bare MÅ fotografere. Benedicte er en av disse.
Jeg fikk "låne" henne med meg i studio for å bli litt kjent med henne og for å ta noen portretter. Jeg har en idè til ett opptak jeg skal bruke henne til.... dette kommer senere :)








søndag 25. oktober 2009

Om vegger kunne fortelle

To betongkolsser, to identiske boligblokker som skulle bli bolig for over 80 familier, ble satt opp noen kilometer utenfor sentrum av Narvik by. Fellesnevneren for de som flyttet inn var at de bar på en tung historie, hadde knapt med ressurser og passet ikke inn i det bybildet som da skulle skapes.



Snart skal blokkene rives, og det konkrete bevis for at de har eksistert vil bli borte for all tid. Historien ligger i veggene, noe enhver som besøker huset, sterkt vil føle.

På folkemunne ble de kalt "Ørablokkene".

Tenk om veggene kunne fortelle..


Dette er det siste farvel.


Tekst og foto: Kjetil Karlsen




















































Trollstigen

Trollstigen, in the heart of Romsdal, is one of the best visited attractions in Norway. The mountains which encircle the Trollstigen road are enormous. Names like Kongen (the King), Dronningen (the Queen) and Bispen (the Bishop) confirm their majesty in this mountain world.


Kilde:Trollstigen http://www.trollstigen.net/index2.php

















Fotograf: Tom Tveitan http://tomtveitanfoto.blogspot.com/