mandag 19. oktober 2009

Sauer er all right dyr.


Sauer er all right dyr.

Dette utsagnet er velkjent for de fleste. Og man trenger ikke være sauebonde for å ha den oppfatningen.

Har man hatt sin vei fra Rogaland, via Sirdal og Sirdalsheiene østover til Setesdalen - eller motsatt vei - har man ikke kunnet unngå mengder med sau langs veien. Til tider irriterende for bilister med dårlig tid - og for bilister med tid til å raste underveis. Man er fort omringet av sau som gjerne vil dele på godene. Og da er kanskje ikke alle enige i utsagnet.

Men kommer man på disse kanter første helg i september er det show. Sauene skal hjem og drives ned fra heiene og samles ved Suleskar på fredag formiddag. Etter en rast der går ferden videre langs bilveg til Kvæven en god del kilometer lenger sør. Og tenk deg det livet: 4 til 5 tusen sau er ikke lydløse. De holdes samlet av gjetere med utrolig dyktige gjeterhunder. Bare det å oppleve dette samspillet mellom hund og herre er stort. Og har man kamera med - og det har man da selvfølgelig - går man ikke tom for motiver. Verre er det med minnebrikker. De bør være mange og store. Etter ankomst til Kvæven på fredag ettermiddag/kveld er det rolig fram til tidlig lørdag morgen. Ved 6 halvsju-tiden starter delingen av saueflokken. Hver bonde må jo få igjen sine sauer. Og denne delingen må man bare oppleve. Her er det virkelig liv og røre. Mye bevegelse. Mye underlige episoder. Mye farger. Trodde du at sauer er enten hvite eller sorte så stemmer ikke det.

Min opplevelse av sauesanking er altså fra Sirdal. Nordvest i Vest Agder om du ikke er kjent. Men opplevelsen kan man ha overalt hvor det er sau. Dog ikke i samme omfang som i Sirdal.

Tekst og foto: Rolf Støa - mere sau finner du her:  http://rolfstoa.blogspot.com1 kommentar: